Er zijn heel wat belangrijke vragen die bestaan over microplastics. Eén van de meest gestelde vragen is uiteraard “waar zitten microplastics precies in?” Dit is een goede vraag waar niet meteen een algemeen antwoord op kan worden gegeven. Het is namelijk zo dat microplastics niet alleen voorkomen in heel wat verschillende soorten producten. Ze komen ook op verschillende manieren in ons milieu terecht. Wil jij graag ontdekken hoe dit nu precies gebeurt en bij welke producten je mogelijk zelf kan worden geconfronteerd met microplastics? Dan moet je vooral even snel verder lezen!
Verzorgingsproducten, belangrijke houders van microplastics
Wanneer er de vraag wordt gesteld “waar zitten microplastics precies in”. Is de kans ongelofelijk groot dat er in eerste instantie zal worden verwezen naar verzorgingsproducten. Dat is onder andere het gevolg van het feit dat vooral scrubs er om bekend staan over een ongelofelijke hoeveelheid van deze kleine plastic deeltjes te beschikken. Met één enkele scrubbeurt is het mogelijk dat er tot zomaar even 100.000 microplastics via het afvalwater kunnen worden afgevoerd. Om het aantal microplastics in ons milieu te beperken hebben tal van verschillende cosmeticabedrijven er de voorbije jaren reeds voor gekozen om de deeltjes van het zogenaamde polyethyleen te vervangen door één van de alternatieven die op de markt zijn terug te vinden. Vergis je namelijk niet, die alternatieven zijn dus wel degelijk beschikbaar.
Polyethyleen is een stof die is terug te vinden in verschillende soorten cosmetica. Het gaat hierbij niet alleen om eyeliners en om mascara, maar ook om bijvoorbeeld lipsticks en om poeders en huidverzorgingsproducten. Door producten te kopen van bepaalde keurmerken is het in de praktijk wel mogelijk om er zeker van te zijn dat de hoeveelheid plastic waar gebruik van werd gemaakt tijdens de productie tot een absoluut minimum is beperkt.
Microplastics veroorzaakt door autobanden en kledingstukken
Het is in de praktijk ongelofelijk lastig om een voorstelling te maken van de hoeveelheid microplastics waarmee we met zijn allen het milieu vervuilen. Vaak worden deze microplastics immers veroorzaakt door zaken waar we helemaal niet bij stil blijven staan, maar die we wel dagelijks gebruiken. Waar zitten microplastics precies in? Een bekend voorbeeld is met name de slijtstof die wordt veroorzaakt door autobanden. Wat bovendien ook te denken van de kleding die we dragen? Deze twee zaken zijn na zwerfplastic de grootste bron van secundaire microplastics welke in het oppervlaktewater zijn terug te vinden.
Specifiek voor Nederland geldt dat er elk jaar opnieuw zeventien miljoen kilogram slijtstof van banden in het milieu terecht komt. Dat is niet minder dan één kilogram per inwoner. Een andere lastig te bestrijden bron van microplastics is terug te vinden onder de vorm van machinaal wassen en drogen van kleding. Voor elke vijf kilo was van synthetische kleding geldt immers in de praktijk dat er gemiddeld negen miljoen microvezels los worden afgevoerd met het spoelwater. Het spreekt voor zich dat er ook op deze manier heel wat microplastics terecht kunnen komen in het milieu. Het mag duidelijk zijn, deze superkleine stukjes plastic zijn in veel meer zaken terug te vinden dan we vermoeden.