Steeds meer mensen kampen met burn-out klachten. Of het nu gaat om voorzichtige vermoeidheidsklachten of een echte burn-out: het is soms lastig te herkennen en er echt een naam aan te geven. Een burn-out kan het gevolg zijn van veel stress, druk en hard werken. Of het nu echt zo is of je het mentaal vooral ervaart. Tevens kan het zowel op de werkvloer, als in de privé situatie ontstaan. Wat jouw situatie ook is: neem het serieus. Bekijk de symptomen en vergelijk deze met de klachten van een burn-out. In dit artikel hebben we de meest voorkomende burn-out klachten op een rij gezet én maken we het onderscheid tussen mannen en vrouwen.
De meest voorkomende burn-out klachten
Je bent lichamelijk ‘op’, voelt je leeg en kunt je niet concentreren. Daarnaast vergeet je dingen en heb je moeite met beslissen. Wellicht slaap je ook slecht. Hierdoor kan het zijn dat je stemming wisselt en je wat prikkelbaarder bent dan gewoonlijk. Daarnaast voelen sommige mensen zich minderwaardig en minder productief. Kortom: alles zorgt ervoor dat je niet meer lekker in je vel zit en dat iedereen om je heen het gaat merken.
Daarnaast zijn er flink wat lichamelijke klachten. Deze zijn soms moeilijker te plaatsen. Hieronder geven we je een aantal symptomen die wijzen op een naderende burn-out.
Bloeddruk en hartslag
Voor zowel de man als de vrouw is het zaak op tijd in te zien wat er aan de hand is. Te luisteren naar je gevoel en je regelmatig te ontspannen gedurende de dag. Bewegen kan helpen, voldoende slaap is noodzakelijk en het inschakelen van een professional is belangrijk. Vrouwen hebben vaker te kampen met burn-out klachten. Stress heeft namelijk een andere invloed op vouwen dan op mannen, zowel in lichamelijk als op psychisch vlak.
Bij de man gaan de bloeddruk en hartslag omhoog, bij de vrouwen is er vaak minder doorbloeding en groeit de kans op bloedstolsels. Vrouwen hebben evenveel vrije tijd als mannen. Toch ligt de kwaliteit van die vrije tijd op lager peil. Naast hun baan voelen ze zich voor een groot deel verantwoordelijk voor de opvoeding van de kinderen. Nog iets; een man kan een woordenwisseling veel sneller naast zich neerleggen dan een vrouw en is beter in staat om stress van zich af te sporten. Vrouwen laten zich vaker leiden door de emotionele kant van het probleem en raken uit balans door een woordenwisseling. Ook op het werk ervaren vrouwen eerder druk. Vrouwen zijn sfeergevoeliger en gaan meer emotioneel gericht door spanning en stress.
Stressoren opsporen
Hoe dan ook, aan burn-out klachten kan wel degelijk iets gedaan worden. Of je nu man of vrouw bent. Een behandeling zal altijd beginnen met het opsporen van de stressoren. Een psycholoog kan helpen om op een andere manier om te gaan met spanningen en je leren op tijd rust te nemen en om taken af te staan. De verschillende oorzaken worden op een rij gezet en er worden oplossingen bedacht en uitgevoerd. Zo is het aanleren van een andere dag- en slaapcultuur soms al verlichtend, kunnen ontspanningsoefeningen aangedragen worden en moet er perspectief geboden worden op ‘andere tijden’ (lees: betere tijden) door een hulpverlener. Voorts kan een leefstijladvies op maat gemaakt worden, kunnen er assertiviteitstrainingen gevolgd worden.
Maatwerk
Een burn-out behandeling is maatwerk en sterk afhankelijk van de stressoren van de mensen die met de klachten te maken hebben. Heeft de een baat bij langdurige hulp, daar kan de ander er zo weer bovenop zijn. De een wil vooral praten, een ander heeft baat bij vooral concrete tips en aanwijzingen. Kortom; het ligt aan de persoon hoe een burn-out behandeling er uit moet zien. In alle gevallen is het wel zaak de klachten heel serieus te nemen om erger te voorkomen.