• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
Alive & Living

Alive & Living

  • Vrije tijd
  • Wonen
  • Gezondheid
  • Fashion & Beauty

Stappenplan bij een ongeval met letselschade

09/03/2022 by Benno

Helaas komen ongelukken waar letselschade bij voorkomt regelmatig voor. Een zeer droevige situatie. Maar stel dat het je overkomt, wat moet je dan doen? Welke proces gaat dan in zijn werking? Waar de emoties soms hoog opspelen is het juist de kunst om te reageren op bijvoorbeeld de tegenpartij zonder emoties, dan kun je namelijk het helderst nadenken. Maar om jou houvast te geven welk proces start bij een ongeval met letselschade hebben wij onderstaande en stappenplan voor jou gemaakt:

1.      Verzamel bewijsmateriaal

Hoe vervelend of confronterend het ook is, maar zorg dat je ter plekke van het ongeval bewijs verzamelt. Dat kan middels foto’s die met je mobiele telefoon zijn gemaakt, maar verzamel ook de namen van getuigen, laat bij aanrijding een politierapport opmaken en vul een schadeformulier in.

Het is van belang om bij letselschade bewijsmateriaal te verzamelen voor de betreffende letselschadezaak die komen zal.

2.      Bezoek een arts

Ga zo snel mogelijk na het ongeval naar een arts. Niet alleen voor je eigen gezondheid, maar ook om een medisch dossier op te laten stellen. Hierdoor worden verbanden gelegd tussen je aandoeningen en het ongeval. De verzekeraar van de tegenpartij kan dan niet beweren dat de aandoeningen niet bij het ongeval zijn ontstaan.

3.      Rechtshulp zoeken

Bij Letselschade is het van belang om rechtshulp te zoeken. Letselschadeadvocaten kunnen je bijstaan in het proces en zorgen ervoor dat jij zo goed mogelijk uit de nare situatie komt.

4.      Aansprakelijkheid

Wil jij de schade en de kosten vergoeden op de tegenpartij? Dan moet er sprake zijn van een aansprakelijke partij. In hoeverre jij recht hebt op volledige vergoeding is weer afhankelijk in hoeverre de aansprakelijke partij aansprakelijk is. Zijn ze volledig aansprakelijk of half? Daar zit namelijk het verschil in.

5.      Onderhandelen

Zoals we bij stap 4 uitleg gaven over de verschillende aansprakelijkheden, is het bij stap 5 de kunst om bij half aansprakelijkheid zo goed mogelijk te onderhandelen met de tegenpartij en de verzekeraar daarvan. Vaak wordt dit door een jurist of advocaat gedaan en niet door jouzelf.

6.      Verzamel de kosten

Wil je je schade vergoeden? Dan moeten de kosten wel nauw op papier staan. Een tip: het is verstandig om alle kosten bij te houden in een schriftje. Dit zorgt voor overzicht.

Stap 7 tot en met stap 10

Stap 7 tot 10 gaan om de afronding van het proces. Bij stap 7 wordt het medische dossier besproken. Stap 8 en 9 zijn de stappen waar het financiële plaatje wordt afgerond.

Stap 10 heeft betrekking op het bepalen van de medische eindtoestand. Het kan namelijk voorkomen dat je genezen bent of dat er geen verbetering plaats vindt van het letsel, dan wordt er gesproken over de medische eindtoestand. Dan pas kan de eindafrekening worden opgemaakt.

In grote lijnen zal dit het stappenplan zijn dat wordt gevolgd in een letselschade proces, maar logische wijs is iedere zaak anders. Hierdoor kan het voorkomen dat sommige processen anders uitvallen.

Meer blogs omtrent gezondheid vind je hier.

Category iconGezondheid

Footer

Info & Contact

Alive & Living is een online lifestyle magazine. Wil je adverteren of samenwerken, neem dan contact met ons op.

Meet the team

Weten wie er achter deze artikelen zitten? En check ook de links die we voor je verzameld hebben.

Volg ons via

  • Facebook
  • RSS
  • Twitter

Zelf bloggen?

Zijn jij en je toetsenbord dikke vrienden, heb je regelmatig inspiratie en vind je het leuk om jouw unieke blogs op Alive & Living te publiceren? Dan zijn we op zoek naar jou! Meld je snel aan, dan nemen we contact met je op!

De nieuwste blogs:

  • Zo maak je je tuinset compleet
  • Hoe koken een beetje gemakkelijker te maken
  • Cadeaus op maat
  • Het belang van sportkleding
  • De voordelen van yoga voor je gezondheid