Het drinken van wijn heeft de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen. Doordat consumenten meer en vaker wijn drinken is ook de vraag naar wijnkoelkasten gestegen. Voor de een is een klein wijnkastje voor een paar flesjes rode of witte wijn al voldoende, terwijl een ander liever voor een vrijstaande wijnkoelkast kiest waar verschillende soorten wijn naast elkaar bewaard kunnen worden. Door de gestegen interesse in het zelf bewaren van wijnen willen consumenten ook steeds meer weten over de manier waarop dat moet. Regelmatig komt bij veel wijndrinkers het gesprek aan tafel vanzelf uit op de vraag wat de beste temperatuur is om wijn te bewaren. Het is echter niet makkelijk om antwoord op deze vraag te geven.
De verschillen tussen rode, witte en rosé wijn
Doordat de verschillende soorten wijn het beste tot hun recht komen op hun eigen temperatuur is het verstandig om na te denken over de aanschaf van een wijnkoelkast als je als liefhebber zowel rode als witte wijn of rosé drinkt. Meestal wordt rode wijn zonder te koelen gedronken maar de smaak en geur komen het beste tot hun recht op een temperatuur van zo’n 17 graden en je kunt hem zelfs nog iets koeler bewaren. Wil je een volle en complexe witte wijn drinken? Om het beste van witte wijn te genieten kun je deze volgens kenners het beste serveren op een temperatuur van ongeveer 12 graden. Zoals je ziet is er een groot verschil tussen beide soorten wijnen. Om thuis optimaal vreugde te hebben van je collectie rode en witte wijnen is het verstandig om de beste inbouw wijnklimaatkast met 2 zones aan te schaffen. Zo weet je zeker dat je favoriete wijnen altijd op de juiste temperatuur zijn. Zelfs als je graag rosé wijn drinkt die het lekkerst is tijdens de warme zomermaanden op een temperatuur van 6 tot 10 graden.
De beste temperaturen
Het blijkt soms niet makkelijk om een wijn op de juiste temperatuur te serveren. Veel mensen denken bij de kamertemperatuur bijvoorbeeld aan ongeveer 21 graden terwijl experts het in dat geval hebben over zo’n 17 graden. Zolang je voor het schenken van wijn niet vergeet dat het beter is een wijn koud te serveren dan heb je al een grote stap gezet. De wijn zal namelijk vanzelf opwarmen. Voor de verschillende soorten wijn die je wilt serveren kun je gebruik maken van de hieronder vermelde adviestemperaturen.
- Rosé 6 tot 10 graden
- Mousserende wijn 6 tot 10 graden
- Zoete en eenvoudige witte wijn 6 tot 10 graden
- Lichte en fruitige rode wijn 10 tot 12 graden
- Complexe witte wijn 12 tot 16 graden
- Stevige rode wijn 15 tot 18 graden
Vraag om advies
Als je echt optimaal van je favoriete wijn wilt genieten dan kun je tijdens het bestellen ervan gewoon om advies vragen. Bij online aanbieders kun je de klantenservice contacteren en in je plaatselijke slijterij kun je al je vragen kwijt aan de medewerkers achter de toonbank. Op die manier kom je ook precies te weten welke wijnklimaatkast uiteindelijk het beste bij jouw wensen past.