Vraag jij je af of er verschil is tussen manuele therapie en fysiotherapie? Wat het verschil dan is? En voor welke therapie je moet kiezen? We eindigen de verwarring en leggen manuele therapie en fysiotherapie uit.
Manueel therapeut vs fysiotherapeut
Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Een manueeltherapeut volgde na afronding van de opleiding fysiotherapie een driejarige Master opleiding voor manuele therapie. Deze opleiding richt zich op de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder de wervelkolom. Een manueeltherapeut heeft dus meer kennis en kan hierdoor gecompliceerde klachten beter beoordelen en behandelen.
Het verschil tussen manuele therapie en fysiotherapie
Zeker, er is verschil tussen deze twee behandelvormen.
Fysiotherapie is een behandeling voor de ‘zachtere delen’ van het lichaam. Denk aan de spieren, pezen, kapsels en banden. Ook kan fysiotherapie een uitkomst zijn voor problemen met knie en schouders. Het oefenen van kracht, souplesse en coördinatie zijn voorbeelden van fysiotherapie.
Manuele therapie richt zich vooral op gewrichten en in het bijzonder de wervelkolom en is zeer geschikt om stijfheidsklachten te verhelpen of verlichten.
Je kunt stellen dat manuele therapie bewegen weer mogelijk maakt en fysiotherapie bewegen mogelijk houdt. Het is niet gezegd dat je óf fysiotherapie óf manuele therapie nodig hebt. Soms zorgt een combinatie van beide voor het gewenste resultaat. Een fysiotherapiepraktijk zoals OpMaat fysiotherapie biedt beide therapieën aan om je van je klachten af te helpen.
Wanneer helpt manuele therapie?
Stel, je ervaart dat bewegen pijnlijk en moeizaam gaat. Ook wel omschreven als stijfheid. Dit kan een enorme belemmering zijn! Herken je een van deze klachten dan kan manuele therapie uitkomst bieden:
- je kunt je wervelkolom slecht bewegen en hebt regelmatig hoofd- en nekpijn
- je hebt nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
- je wordt duizelig als je je nek beweegt
- je hebt lage rugklachten, eventueel met uitstraling naar de benen
- je hebt hoge rugpijn, soms zelfs in combinatie met rib- en borstpijn
Wanneer helpt fysiotherapie?
Om in beweging te blijven of na een blessure kan fysiotherapie een uitkomst zijn. Herken je een van deze klachten:
- na een operatie ben je beperkt in je beweging in het dagelijks leven of tijdens sporten
- er zijn acute klachten ontstaan – zoals een blessure
- je klachten verergeren en beperken je in het dagelijks leven of tijdens sporten
Ook in behandeling is er verschil tussen manuele therapie en fysiotherapie. Wat de beide therapieën echter gemeen hebben is dat je zult moeten oefenen en zelf oefenen.