Vermoeid opstaan, een geïrriteerde partner…zomaar twee veelvoorkomende gevolgen van snurken. Maar het kan ook erger, snurken kan namelijk ook serieuze gezondheidsklachten veroorzaken. Dat wil je niet! Als je snurkt, is het daarom belangrijk om naar de oorzaken op zoek te gaan. In dit artikel bespreken we enkele oorzaken. Echter, als je er zelf niet uitkomt of als je twijfelt of je niet sneller gerichte actie moet ondernemen, ga dan altijd langs de huisarts.
Lichamelijke oorzaken van snurken
Snurken kan onder andere door lichamelijke oorzaken ontstaan. We bespreken enkele voorbeelden.
Verslapte spieren
Denk aan het verslappen van de spieren in het zachte gedeelte van het gehemelte of de tong. Als je hier last van hebt, dan kunnen de verslapte spieren ervoor zorgen dat je ademhaling wordt gehinderd, waardoor het snurken kan optreden. Het gesnurk kan nog erger worden als je graag op je rug slaapt. De spieren zakken dan gemakkelijker naar beneden.
Ontstekingen aan de luchtwegen
Ontstekingen in de keel kunnen helaas door vele oorzaken ontstaan, waardoor het lastig kan zijn om preventieve maatregelen te nemen. Zorg in ieder geval dat je bij een ontsteking aan de luchtwegen zo snel mogelijk naar een arts gaat, zodat er passende maatregelen genomen kunnen worden.
Ophoping van vetweefsel
Door de jaren heen kan vetweefsel zich gaan ophopen in de keel. Deze oorzaak komt met name voor bij oudere mensen. De ophoping van het vetweefsel zorgt ervoor dat de keelholte nauwer wordt en het in- en uitademen daardoor wordt gehinderd.
Gedragsoorzaken van snurken
Naast de lichamelijke oorzaken, kan snurken ook door gedrag ontstaan. Echter, het gaat niet om het gedrag zelf, maar om de lichamelijke effecten van dat gedrag die voor het gesnurk kan zorgen. Enkele voorbeelden van gedrag waardoor je kunt gaan snurken zijn:
- Roken. Dit prikkelt je slijmvlies, waardoor het kan gaan opzwellen en de luchtwegen vernauwen.
- Alcohol drinken. Alcohol verslapt je spieren, waardoor je sneller last kunt krijgen van snurken.
- Slikken van medicatie: sommige medicijnen bevatten bestandsdelen die je spieren verslapen. Denk bijvoorbeeld aan slaappillen. Het effect is, net zoals bij het gebruik van alcohol, dat je daardoor sneller last kunt krijgen van snurken.
- Overgewicht: een deel van het vet kan ter hoogte van de hals worden opgeslagen, waardoor de luchtwegen nauwer worden en de kans op snurken toeneemt.
Oplossingen tegen snurken
Hoewel snurken erg vervelend kan zijn, kun je gelukkig ook veel dingen doen om het tegen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan het niet roken van sigaretten, het op gezond niveau houden van je lichaamsgewicht en het gebruik van alcohol tot een minimum beperken. Daarnaast kun je het snurken tegengaan door gebruik te maken van snurkhulpmiddelen.
Denk bijvoorbeeld aan anti snurk beugels, anti snurkbanden of de minder bekende neusspreiders. Dergelijke producten kun je overigens online bestellen, zodat je er niet mee over straat hoeft. Een voorbeeld van een webshop die producten tegen snurken verkoopt is snurken.net.
Het oplossen van de snurkklachten is vaak een kwestie van het nemen van meerdere maatregelen. Zorg in ieder geval voor een gezonde leefstijl en probeer voeding en medicatie die het snurken kunnen versterken (indien mogelijk) niet te gebruiken. Echter, voordat je allerlei maatregelen gaat nemen, is het aan te raden om eerst langs je huisarts te gaan. Hij kan je adviseren over passende maatregelen die op jouw situatie zijn afgestemd.